Volvo PV 444 80 år den 1 september 1944

Volvo PV 444 80 år den 1 september 1944

Mitt under brinnande världskrig, en ny Volvo-bil. I år för 80 år sedan

Då lanserade Volvo sin helt nya bilmodell PV 444. Det skedde den 1 september 1944 på Volvos egen bilutställning i den Kungliga tennishallen i Stockholm. Statsminister Per Albin Hansson och kronprins Gustaf Adolf tillhör de inbjudna premiärbesökarna.

Den Volvo PV 444 som visades upp var dock bara en prototyp som inte var körbar. Det skulle dröja ända till 1947 innan tillverkningen satte igång.

Man avslöjade priset som beskrevs som “billigt” och det kanske det var, 4800 kronor.

PV 444 blev en av Volvos stora försäljningsframgångar. Bara under utställningen som varade i 10 dagar skrev 2300 under ett köpekontrakt. Totalt tillverkades 196005 exemplar av just PV 444.

I Volvos marknadsföring av bilen framhävdes dess rymliga bagageutrymme, förbättrat rostskydd, att den var bäddbar och Volvos serviceprogram.

Statsminister Tage Erlander var en av svenskarna som ägde en PV 444. Ägde ja, men han körde den inte. Han hade nämligen inget körkort. Fru Aina var den som rattade den duvgrå bilen som var något av en specialmodell. En inredning i grått och rött och som hade rostfria lister, särskild utsmyckning på huvsidorna, kylarprydnad, stötfångarhorn och bakljusen placerade högre upp på bakskärmarna än normalmodellen.

Överadjunkt som hon var, arbetade hon som lärare i matematik, fysik och kemi på Södra flickläroverket i Stockholm. Kanske är det dit hon är på väg när hon syns stiga in i sin nya Volvo.

Klicka här för att se urvalet av bilder på Volvo PV.

Tillbaka till blogg