Tillbaka till 1960-talet

Tillbaka till 1960-talet

Tillbaka till 1960-talet

Året är 1967 och bilderna är tagna under en rätt kreativ modefotografering. Olika modeller av Porsche-bilar är använda för att skapa häftig inramning. Fotografen har också använt ett vidvinkelobjektiv till sin Hasselbladskamera vilket skapar spännande vinklar.

Det som återstår är det svåraste. Att redigera bilderna så de blir så bra som möjligt. Inget AI! Endast manuell korrigering och borttagning av de dammkorn och repor som finns för att de ska bli så bra som möjligt. Det är första steget.

Andra steget är ännu knepigare. Jag måste ta reda på vad det är för Porsche-bilar på bilderna. Modell och år. Om jag inte gör det tycker jag bilderna tappar i intresse.

För att öka på svårhetsgraden ytterligare så måste jag försöka mig på att beskriva kläderna. Inte lätt. På det anonyma negativkuvertet står kort och gott: Kläder, juni 1967. Det hade varit bra om jag nu visste var de publicerades och jag misstänker i tidningen Svensk Damtidning. Vill det sig riktigt illa måste jag hitta exemplaret, skulle tro ett juli-augustinummer.

Ett rätt typiskt exempel på hur jag jobbar. Jag skulle kunna göra det enkelt för mig att bara skriva det lilla som står men det vet alla redaktörer, att informationen om bilderna gör jobbet så mycket enklare. Alternativet är att försöka ta reda på det själv, och det verkar inte journalister ha tid med nuförtiden. Följden kan bli vid avsaknad av detaljerna, att bilderna inte blir använda.

Kanske någon av er vet mer om just Porsche? Skriv gärna en rad och kommentera. Gärna om modet också för inom det området är jag långt ifrån en specialist.

Bilderna har sitt ursprung från arkivet det gamla tidningsarkivet Saxon & Lindström som jag äger.

Texten har jag egentligen skrivit för mitt nyhetsbrev och vill du hålla dig uppdaterad om innehållet i ett av Sveriges största bildarkiv, prenumerera på nyhetsbrevet.

Här kan du läsa det senaste och de jag hunnit skicka så här långt.

Tillbaka till blogg