För 85 år sedan, den 13 mars 1940 var det Finska vinterkriget över

För 85 år sedan, den 13 mars 1940 var det Finska vinterkriget över

För 85 år sedan, den 13 mars 1940 var det Finska vinterkriget över

Finlands tappra försvar kunde inte längre hejda den sovjetiska invasionen och man tvingades gå med på de hårda villkoren i det sovjetiska fredsfördraget.

Finland tvingades lämna ifrån sig ungefär en tiondel av sitt territorium. Det var med endast några få undantag som den finska befolkningen i områdena som Sovjetunionen ockuperat valde att stanna kvar. Omkring 450 000 eller drygt en tiondel av landets befolkning förflyttades därifrån.

De finska förlusterna uppgick till 66 350 sårade och dödade. Den finska civilbefolkningens lidande under kriget spelade en stor roll när man till slut tvingades acceptera Sovjetunionens villkor för eld-upphör.

Priset Finland betalade för att rädda sin frihet blev mycket högt. Deras mod att skydda sin självständighet inför den hopplösa uppgiften att försvara sig mot Sovjetunionen utgjorde dock ett exempel för hela världen. Finland förlorade kriget men lyckades ändå rädda sin frihet.

21 år men redan en krigsfotograf

Fotograf K-G Kristoffersson var blott 21 år då han som förste fotograf i världen var på plats vid Mannerheimlinjen. Den försvarslinje på det Karelska näset som var gränsen till Sovjetunionen och där några av de hårdaste striderna utkämpades under Vinterkriget. I en intervju berättar Kristoffersson att han och journalistlegendaren Barbro “Bang” Alving besköts vid det Karelska näset och fick snabbt springa med kulorna visslande tillbaka i skydd.

Barbro Alving , 1909-1987 , svensk journalist känd under signaturen Bang. Reporter och medarbetare på svenska dagstidningar och rapporterade från händelser såsom Berlin-OS, Spanska inbördeskriget, Ungern-revolten. Här på det Karelska näset i Finland, när hon hon rapporterade från det Finska vinterkriget. Förutom den finska chauffören och en finsk officer föreställer bilden från vänster Erik Wästberg och Kristina Ingman. December 1939.

Krigsfotograf Kristoffersson

K-G Kristoffersson står i mitten mellan redaktörerna Müller från Aftonbladet och Hedström från Stockholmstidningen i samband med resan till Finland. Han ser lite nervöst i kameran och håller hjälmen i händerna. Framför sig har han sina kameraväskor.

Se-fotografen Kristoffersson


Tidningen Se var den svenska nytänkande bildtidningen som presenterade nyheter och reportage på ett nytt sätt. Se var starten för den nya bildjournalistiken som fokuserade avsevärt mer på bildinnehåll än text. Bilderna och fotograferna som chefredaktör Nycop valde ut att publicera höll väldigt hög klass. Kristoffersson var en flitig Se-fotograf. Nådde man som fotograf den nivån så var det beviset på ens duglighet.

Bilderna från Kristofferssons resor till Finland under vinterkriget publicerades i Se. Uppslag efter uppslag där läsarna kunde se och läsa om det aktuella händelserna.

 

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar